3 tips hoe om te gaan met stress en het immuunsysteem te versterken

De wereld zoals we hem kennen verandert ondertussen en vertraagt. Ze komt langzaamaan tot bijna stilstand, ons rennen vertraagt tot lopen, kleine stapjes, zodat de kleine dingen om ons heen weer zichtbaar worden.

Als monnikken keren we naar binnen, in onze huizen. Waar we aanwezig zijn met elkaar, met onszelf, met onze kinderen samen met de lego spelen, samen spelletjes spelen, muziek maken, dansen, praten met elkaar. En nog meer vertragen.

En tegelijk worden spanningen rondom het Corona virus steeds voelbaarder. Laat er ding zijn wat ons immuunsysteem zo sneaky aan tast als stress. En we hebben dat immuunsysteem juist nodig. Stress betekent daarnaast dat we op eieren lopen en ongeduldiger zijn met onze kinderen.

Waarom zoveel stress? Er is veel onzekerheid. Dat kan een gevoel van onveiligheid oproepen. Maar wist je ook dat de onzekere omstandigheden van nu ons herinneren aan onzekere omstandigheden die we als kind ervaren hebben?

Bijvoorbeeld omdat we als baby huilden en er niemand kwam, of omdat we gestraft werden bij een driftbui of omdat het nooit zeker was welke sfeer er thuis zou zijn.

Dat gevoel aan onveiligheid ligt diep in ons onderbewuste opgeslagen. En dat gevoel wordt getriggerd zodra een situatie ons er aan herinnert, zodat we het gevoel weer in volle glorie herbeleven.

Wat we voor onze kinderen en ons immuunsysteem nu juist nodig hebben, is om weer naar ons hart te gaan, om met vertrouwen hier doorheen te kunnen gaan.

Allereerst kunnen we elkaar hier in helpen. Wat *niet* helpt is iemand vertellen *niet* bang te zijn. Of dat het niet zo erg is. Je gaat er dan tegen in en dat heet ‘invalideren’; dit werkt meestal averechts. De ander voelt zich niet gehoord en daardoor verergert vaak juist de stress.

Handiger is het om empathisch te reageren en te luisteren naar gevoelens. We zijn allemaal wel eens bang geweest. Vanuit die houding, kun je begrip vanuit je hart tonen. En dit helpt de ander zich gehoord te voelen en uiteindelijk kun je de ander zo veel beter helpen om rustiger te worden.

Ten tweede verstijft angst en stress ons lijf en helpt het om wat vaker te zingen en te dansen. Ons lichaam los te maken.

En ten derde.. Kun je dankbaarheid ervaren, voor het samen zijn, een fijn thuis, een dak boven je hoofd, je werk, de mensen om je heen en .. voor het rolletje wc papier in je wc? 😉 Dankbaarheid verandert je mindset. Opeens ga je zien wat er wel is, in plaats van niet.

Dit zijn dingen waardoor we met elkaar kunnen zorgen dat de stress vermindert, waardoor ons immuunsysteem sterker blijft en waardoor we minder op eieren lopen. Waardoor we dus ook warmere ouders kunnen zijn, waar onze kinderen zich fijn bij voelen, ondanks wat er in de wereld rondom Corona gebeurt. ❤️

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!