co-sleeping

7 Redenen om te co-slapen met je baby

Slaap je ook samen met je baby? Of zou je graag samen met je baby slapen? Er zijn nog al wat discussies over samen slapen met je baby of kind, ook wel co-slapen genoemd, vooral als het gaat om het samen slapen met een pasgeboren baby.

In Nederland adviseert het consultatie bureau aan ouders en verzorgers om in ieder geval de eerste 6 maanden samen te slapen met je baby op een kamer. Het consultatiebureau adviseert daarbij om je baby niet in bed te nemen. Sommige ouders slapen toch liever wel samen met hun baby in bed, andere ouders lossen het op met de aanschaf van een co-slaper (een wiegje dat aan 1 kant open is en tegen het ouderlijk bed aan geklikt kan worden).

 

De Voordelen van Co-Slapen

Op veel plekken ter wereld, zoals bijvoorbeeld Japan en Hong Kong, is co-slapen met een baby een hele geaccepteerde gewoonte. Ouders slapen met hun baby in bed of in een mandje naast het bed en als het kind groter wordt, verhuist het naar de kamer van andere familie-leden. Mensen slapen dus weinig alleen. Opvallend is dat in deze co-slapende culturen, SIDS erg weinig voor komt. Wanneer co-slapen veilig gedaan wordt kan het veel voordelen opleveren, zowel voor ouder als kind. Nieuwsgierig? Ik heb 7 voordelen hieronder op een rijtje gezet.

1. VEILIGHEID & VERTROUWEN

Baby’s zijn compleet afhankelijk van hun ouders. Doordat baby’s vlakbij hun ouders liggen, kunnen ze hun ouders ruiken, voelen en zien. Zo weten ze dat hun verzorgers vlak bij hen zijn om hen te beschermen en te verzorgen, zodat ze veilig en met een gerust hart kunnen slapen. Ouders kunnen door het co-slapen de subtiele signalen van hun baby opvangen en er op reageren, zonder dat de baby eerst overstuur of goed wakker hoeft te worden. Dit alles schept bij de baby een gevoel van emotionele veiligheid en vertrouwen: ik hoef me geen zorgen te maken waar mijn ouders zijn en ik word gehoord als er iets is. En dit helpt zo mee om een veilige hechting te creëren.

2. MINDER STRESS, MEER ONTWIKKELING

Een baby die in een andere kamer slaapt, zal wat harder zijn best moeten doen om de aandacht van een slapende ouder te trekken. Bij een baby die in zijn eentje huilt stijgt het cortisol level oftewel de stress. Baby’s die co-slapen liggen in de buurt van hun ouders waardoor subtiele signalen van honger of een vieze luier eerder opgepikt en beantwoord kunnen worden door ouders. Ze zullen dus minder vaak in hun eentje hoeven huilen om verzorgt te worden, waardoor ze lagere cortisol levels hebben (lees: minder stress). Daardoor kan hun energie aan groei en ontwikkeling van hun brein besteed worden. Minder stress komt het immuunsysteem ook ten goede.

3. Pijnstiller & Anti-depressivum

Baby’s hebben een legitieme behoefte aan nabijheid. Huid op huid contact werkt als een pijnstiller voor pasgeborenen en helpt ze ook eerder herstellen van vermoeidheid van de geboorte. Huid op huid contact heeft zelfs een baby weer tot leven gebracht. Door het co-slapen hoeven baby’s zich geen zorgen te maken of hun behoefte aan nabijheid vervult wordt en is er vaker kans op huid-op-huid contact. Huid op huid contact zorgt bovendien voor verhoogde oxytocine niveaus (het gelukshormoon voor mensen) bij moeders en dat is niet alleen gunstig voor een goed verloop van het borstvoeden, het werkt tevens als een natuurlijk anti-depressivum!

 

4. JUISTE TEMPERATUUR

Doordat een baby vlakbij een volwassene ligt, wordt zijn eigen warmte gereguleerd door de lichamen van de ouders. Daardoor zijn er niet zoveel slaapzakken en waterkruiken nodig en houdt de baby de juiste temperatuur. Gebruik dus ook geen dikke dekens waar baby onder kan verdwijnen. Bovendien, baby’s die naast hun moeders slapen hebben een iets hogere temperatuur en dat heeft weer een positief effect op hun immuunsysteem.

5. HELPT BIJ ADEMNOOD

De koolstofdioxide (CO2) die de moeder uit ademt, werkt voor het lichaam van haar baby als een herinnering om te blijven ademen. Zodra de baby langzamer gaat ademen of even niet meer ademt, werkt de CO2 van de moeder als een trigger voor de baby om weer (sneller) te gaan ademen.

6. MAKKERLIJKER MET (BORST)VOEDING

Co-slapen reguleert de borstvoeding: je kan door het naast elkaar slapen makkelijker op vraag voeden. Het samen slapen geeft ook nog eens een boost aan de melkvoorraad, omdat puur de lichamelijke nabijheid van een baby bij de moeder, de melkproductie op peil houdt of juist verhoogt als het melkniveau te laag is. Bovendien, het ’s nachts voeden stimuleert de aanmaak en het op peil houden van de melk, omdat het regelmatig voeden van je baby ook de melkproductie op niveau brengt en houdt. Ook is het praktisch gezien makkelijker om samen te slapen wanneer je borstvoeding geeft; je hoeft niet steeds je warme bed uit om te voeden.

7. HELPT HECHTING MET VADERS 

Dr. Helen Ball deed in England onderzoek onder vaders die samen slapen met hun baby’s. Zij stelt dat het co-slapen met beide ouders, aan vaders (die gemotiveerd zijn) extra kansen geeft om intimiteit met hun kind te ervaren en dat deze vaders door het co-slapen vaker contact met hun pasgeborene hebben. Dit helpt daardoor ook de band tussen baby en vader (of de andere ouder) te versterken.  


Kortom..

Dit zijn een zevental prachtige voordelen die niet alleen je baby kunnen helpen, maar ook voor jou het ouderschap een stuk aangenamer kunnen maken.

Voor sommige ouders blijkt het echter lastiger te zijn om samen te slapen dan voor anderen. Herken jij dat? Dan kan het zijn dat je het zelf niet als kind of slechts weinig hebt ervaren hoe het is om samen met iemand anders in bed of op de kamer te slapen. Andersom geldt dus ook; hoe meer we dit zelf hebben mogen ontvangen van onze ouders of andere familie-leden (zoals oma’s en opa’s), hoe makkelijker het vaak wordt om dit ook weer aan ons kind mee te geven.

Als je ervoor kiest om te co-slapen, dan is wel belangrijk dat je op een veilige manier samen slaapt! Hier lees je meer over hoe je veilig kunt co-slapen.

Of lees meer in:

(bron) Sleeping with your Baby – A parent’s Guide to Co-Sleeping- Auteur: Professor James McKenna

 

 


Over de auteur:

Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart!


 

GRATIS BOEKENGIDS

12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingen
met alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining 

PLUS! 

Updates & Tips in je inbox!