10 redenen om je baby te dragen!
Babywearing is het dicht bij je hart dragen van je baby, in een drager, doek, ringsling of meitai. Ik ben er gek op. Maar waarom? Hier 10 redenen waarom ik zo’n fan ben van babywearing!
1. Gezondheid van baby
Lichamelijk contact en huid op huid contact zijn zo belangrijk voor pasgeborenen! Het is een van de meest vitale behoeften van baby’s. Zelfs pasgeborenen die moeite hebben om te blijven leven, kunnen beginnen te ademen nadat ze op de borst van hun moeders worden gelegd. Huid op huid contact, laadt letterlijk de batterij van je kind op wanneer het leeg lijkt te zijn!
In 2010 werd in Australie de tweeling van Kate en David Ogg te vroeg geboren, na 6 maanden, 27 weken oud. ‘De dokter vroeg me of we al hadden gekozen voor een naam voor onze zoon,’ vertelt Kate Ogg. ‘Ja, zei ik, “Jamie”, en de dokter draaide zich om, met mijn zoon die al in een dekentje was ingepakt en zei: “We hebben Jamie verloren, hij heeft het niet gehaald, sorry”. ‘
‘Het waren de slechtste gevoelens die ik ooit heb gevoeld. Ik pakte Jamie uit zijn deken. Hij was erg slap. Ik trok mijn nachthemd uit en legde hem op mijn blote borst met zijn hoofd over mijn arm en heb hem gewoon vastgehouden. Hij bewoog helemaal niet en we net begonnen tegen hem te praten. We vertelden hem wat zijn naam was en dat hij een zus had. We vertelden hem de dingen die we met hem wilden gaan doen in zijn leven. Jamie hapte af en toe naar lucht, maar de dokters zeiden dat het een reflex was. Maar toen voelde ik hem opeens bewegen alsof hij schrok en toen begon hij meer en meer regelmatig te happen naar lucht. Ik gaf Jamie wat moedermelk op mijn vinger, hij nam het en begon regelmatiger te ademen.’
Kate Ogg hield haar 5 maanden oude slapende zoon, volledig hersteld, in haar armen terwijl ze sprak op de Australische tv-show Today Tonight.
Foto door Mail Online
Inmiddels zijn er vele neonatale intensive care units die aan kangoeroe zorg doen. Kangoeroe zorg, vernoemd naar de gelijkenis met hoe bepaalde kangoeroes hun jongen dragen, werd aanvankelijk ontwikkeld voor de zorg voor premature baby’s in gebieden waar incubators niet beschikbaar of onbetrouwbaar zijn. Het laat de moeder optreden als menselijke incubator om zo haar baby warm, gestimuleerd en gevoed te houden. De stabiele lichaamstemperatuur van de ouders helpt de temperatuur van de pasgeborene beter te regeluren dan via een couveuse en zorgt voor gemakkelijke toegang tot borstvoeding wanneer de moeder het kind op deze manier vasthoudt. En daarnaast zorgt het ook voor psychologische, emotionele warmte en helpt deze positie bij de hechting!
Ook baby’s die niet te vroeg worden geboren, kunnen profiteren van de positieve effecten van Kangaroo Care, bijvoorbeeld door te worden gedragen in een drager of een sling en dicht tegen het lichaam worden gehouden.
2. Minder stress
Ik met een handgeweven Vintage Unicorn van Kokoro (photo made by Pablo Nunez)
Een baby in een drager of draagdoek voelt zich beschermd tegen overstimulatie afkomstig van de wereld om haar heen; het gevoel veilig en knus en dicht bij de geur van haar moeder te zijn, haar hartslag naast haar oortje (of vaders hartslag of die van de verzorger). Ze kan veilig de wereld om haar heen observeren, vanaf de buik van haar meest geliefde mensen.
Een baby die zo dicht bij haar verzorger is, hoeft geen grote gebaren of harde geluiden te maken om haar behoeften te communiceren. Ze hoeft niet te huilen om gehoord te worden. Ze kan subtiele geluiden te maken en hoeft zich geen zorgen te maken of ze gehoord of verzorgd gaa worden. Ze weet dat ze niet hoeft te schreeuwen en zich zorgen hoeft te maken of haar behoeften worden voldaan, voor bijvoorbeeld schone luiers, voedsel of fysieke nabijheid.
Dus ze ervaart in de sling of de drager minder overstimulatie van buitenaf en hoeft zich minder zorgen te maken of ze gehoord wordt en of haar behoeften worden voldaan. Dit levert minder stress op voor de baby en dat heeft weer een positief effect op het immuunsysteem. Ze kan haar energie voor het ontwikkelen van zichzelf bewaren.
3.Hechting met Papa
Pablo met onze zoon in een Oscha’s Roses Chambray (foto door mij)
Ik vind het te gek om ‘pasgeboren’ vaders in het park met hun kleintjes in de sling of drager rond te zien wandelen! Babydragen is niet alleen nuttig voor moeders, maar ook nuttig voor vaders en eigenlijk voor elke volwassene in het leven van een baby!
Vaders hebben hun baby’s niet net als moeders 9 maanden in hun buik en daarom hebben ze een beetje een andere start. Door te babydragen, kunnen vader en baby niettemin ook een sterke band creëren. Terwijl baby gewend raakt aan vaders bewegingen, zijn hartslag, zijn stem en zijn gezichtsuitdrukkingen, raakt vader vice versa ook gewend aan baby’s bewegingen, geluiden, uitdrukkingen en de signalen van zijn behoeften.
Ook andere verzorgers, zoals grootouders, kinderdagverblijf-medewerkers en babysitters kunnen een band opbouwen door middel van babydragen, terwijl baby heerlijk tegen ze aan kruipt in de draagdoek.
4.Boost melkproductie
Rose Kotasek van Carry Them borstvoedend in een sling van Kokoro (foto door mij)
Probeer je om je pasgeborene borstvoeding te geven? En heb je problemen met de melkproductie? Een van de dingen die de melkproductie stimuleert, is het dichtbij (en ontspannen) fysiek contact tussen moeder en kind. Vooral-huid-op huid contact tussen moeder en pasgeboren, stimuleert de melkproductie.
Dus als je een beetje weinig melk hebt, pak een sling, omdat babydragen perfect kan helpen bij het stimuleren van jouw melkproductie. En vooral wanneer je je pasgeboren baby huid-op-huid draagt, bijvoorbeeld thuis.
Naast dat voordeel kan babydragen ook het praktisch eenvoudiger maken om borstvoeding te geven op momenten dat je kleintje melk wil, maar je niet in staat bent om voor een rustige en stille voeding met je baby te gaan zitten, bijvoorbeeld wanneer je aan het wandelen bent of net even druk bezig bent met je andere kind. In die gevallen kan een sling of drager super handig handig zijn, omdat je gewoon de baby kan voeden terwijl hij IN de sling zit en je kunt blijven lopen of af kunt maken waar je mee bezig was met je andere kind!
5.Ouders zekerder
Caroline Janssen met Bracken van Sling Studio (foto door mij)
Je baby dicht tegen je aan houden in een draagdoek helpt om je fijn afgestemd op haar bewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen te blijven. Hoe meer lichamelijk contact er is, hoe meer instincten van moeders worden gestimuleerd. Niet alleen verhoogt het dus de melkproductie, maar ook versterkt het een hormonaal 6e zintuig van de moeder.
Maar niet alleen moeders, maar ook vaders ervaren een boost in zelfvertrouwen door het babydragen. Doordat je zo dicht tegen elkaar aan zit, kan je namelijk gemakkelijk voelen wanneer baby een beetje onrustig wordt en hier en daar een klein beetje begint te wiebelen of zich hongerig voelt en met de mond op zoek gaat naar de borst of melk. Dus kan je gemakkelijk inspelen op je baby, nog voordat die echt in nood verkeert en de geluiden verontrustend worden en omslaan in huilen.
En omdat de baby recht onder je neus zit en je dus allebei in dezelfde situatie zit, weet je vaak automatisch wat de oorzaak is van het van streek zijn of van een verandering in het gedrag van de baby. Je hoeft dus minder te gissen naar de betekenis van de signalen van je baby en dit maakt dat je meer vertrouwen in je ouderschap kunt ervaren.
6.Onafhankelijkheid
Soms zijn ouders bang dat te veel fysieke genegenheid en nabijheid hun baby’s zal bederven of dat ze niet “leren ze om onafhankelijk te zijn”. Deze ideeën zijn vaak doorgegeven van de ene generatie op de andere en zijn afkomstig van het gedachtengoed een paar eeuwen geleden. Deze ideeën komen echter nog steeds voor in onze moderne samenleving van vandaag, ondanks de boodschap van wetenschappelijk onderzoek.
Gelukkig zijn de tijden aan het veranderen en meer en meer mensen komen te weten over de voordelen van de fysieke en emotionele nabijheid van volwassenen en dat het tegenovergestelde van dit oude idee waar is: lichamelijk contact stimuleert een baby’s emotionele, fysieke en intellectuele welzijn.
Aletha Solter schrijft hierover in De Aware Baby:
“In een studie hadden onderzoekers gevonden dat baby’s van wie de moeder ze voor langere tijd vast hield tijdens de eerste 3 maanden van hun leven, deze baby’s de neiging hadden om tamelijk onafhankelijk te zijn aan het einde van het eerste jaar. Hoewel ze genoten van vastgehouden te worden, vonden ze het niet erg te worden neergezet en waren ze in staat om enigszins zelfstandig te spelen.
Aan de andere kant, kinderen die alleen werden aangehouden voor korte periodes de eerste 3 maanden, toonden ambivalentie aan het einde van het eerste jaar. Ze leken niet erg te genieten van vastgehouden te worden, maar protesteerden wel wanneer ze neergezet werden en konden niet gemakkelijk zelfstandig spelen. Het werd duidelijk uit deze studie dat de zuigelingen die “verwend” waren degenen waren die niet genoeg hadden gehad gedurende die eerste maanden.”
7. Baby’s met communicatie-vaardigheden
Ik schreef hierboven, dat de nabijheid tussen ouder en kind de ouders helpt de vroege subtiele signalen van de communicatie van de baby op te pikken en er op te kunnen reageren. En de schoonheid daarvan is, dat onderzoek heeft aangetoond dat
“Moeders die het snelst en meest responsief waren hadden baby’s die minder moeilijk en veeleisend waren, maar die ook niet passief waren geworden! In plaats daarvan ontwikkelden de baby’s op een vroege leeftijd andere middelen (dan huilen) om hun behoeften te communiceren.” (Aletha Solter, Babies weten wat ze willen)
Baby’s kunnen dan dus communiceren met behulp van ‘hun subtiele signalen’, zoals bijvoorbeeld het beetje wiebelen, wanneer ze moeten plassen of het smakken met hun lippen wanneer ze honger hebben. Ze hoeven niet te “schreeuwen” om hulp en leren dat ze niet hoeven te “schreeuwen” wanneer ze iets willen. Ze zijn niet bang om niet gehoord te worden, omdat hun vertrouwen dat ze gehoord en verzorgd worden niet is gebroken.
8.Handen-vrij
Adisti van Os met een wrap van Kokoro (Foto door Pablo Nunez)
Babydragen is ook super praktisch. Met babydragen, heb je je handen vrij. Je kunt een theetje pakken, zonder je kleintje haar longen uit te laten huilen, alleen in haar box. Of je kunt een wandeling samen maken in het park en er zal geen sprake zijn van huilen als ze wakker wordt in de sling. Je hoeft je niet af te vragen hoe je thuis komt met je baby in de ene arm, terwijl je andere hand probeert om die grote baby wagen door de straat te sturen, omdat je met je baby in de drager of sling, je handen vrij hebt en ze kan gebruiken om je baby te knuffelen of voor andere dingen. Je stapt ook gemakkelijk in en uit de bus, trein, tram net als ieder ander. Je kunt een maaltijd bereiden of een maaltijd opeten met baby “in je armen” in de draagdoek of drager. En zelfs als je naar een meer stimulerende omgeving moet, zoals een supermarkt of een kinderfeestje, dan is je baby beschermd tegen overprikkeling en kan ze zich veilig en knus in de draagdoek voelen, terwijl jij ook nog eens je handen vrij hebt. Dus de mogelijkheden zijn eindeloos!
Het is duidelijk dat babywearen zoveel mogelijkheden biedt! En tegelijkertijd wil ik ook graag voorzichtig zijn dat babywearing niet een reden is om OVERAL met een klein babietje naar toe te gaan. Pasgeborenen moeten nog erg wennen aan deze wereld en zijn zeer gevoelig. Dus hoewel een drager of draagdoek tegen een beetje overstimulatie kan beschermen, raad ik aan om toch ook voorzichtig te zijn met luide en drukke plekken. Wanneer je merkt dat je zelf erg veel stress ervaart, kijk dan of je wat meer rust in kan bouwen of spanning kan ontladen, want een kleintje ervaart jouw spanning ook. En hoewel je je handen vrij hebt en het daarom ook echt helpt om dingen gedaan te krijgen, kan die grote voorjaars-schoonmaak stiekem eigenlijk beter even wachten. Dat gezegd hebbende, blijft een draagdoek of drager echt super-super-handig.
9. Community
Rose Kotasek van Carry Them en een prachtige mama met wraps van Kokoro (foto door mij)
Er is een redelijk grote babywearing gemeenschap die babydragende moeders met elkaar verbindt. Moeders helpen niet alleen elkaar te knopen, maar verbinden zich ook door een thee samen te doen en het delen van ervaringen. Ik organiseerde een tijdje bijeenkomsten voor Amsterdam Babywearers en ik vond het zo fijn om er heen te gaan! Deze gemeenschappelijke hobby en interesse, maakt het voor ouders eenvoudig om contact te leggen met andere babydragende ouders en ervaringen te delen. Moeders die elkaar ontmoeten voor hulp en tips over babydragen. Ik merkte dat babywearing-bijeenkomsten de perfecte gelegenheid creëren om dat nodige praatje te maken, ondersteuning te vinden en hulp te krijgen voor jonge moeders die zo geïsoleerd worden in onze individualistische Westerse samenleving.
10. Addiction
Kokoro Stash (foto door Kokoro)
Kijk uit! Er bestaat zoiets als draagverslaving. Dragers zijn ontzettend fijn, maar draagdoeken zijn pas echt ver-sla-vend. Jeweetwel, dat prachtig geweven textiel, dat er uit ziet als een gigantische sjaal en soms vast zit aan 2 ringen (en dan heet het dus een RingSling).
Slings komen in verschillende maten (3 tot 7 is het meest voorkomende) en verschillende materialen. Stretch wraps en woolblends (gewoven wraps) zijn perfect zacht voor pasgeborenen. Katoen is ok voor baby’s van alle leeftijden en een mix met linnen is heerlijk stevig voor oudere kinderen (kleuters). Dus ze hebben allemaal een verschillend gevoel, een verschillende touch & feel. Aaaah hoe zacht, stevig, sterk voelen ze!
En als je niet van al dat knopen houd en een snelle klik & go oplossing zoekt, zijn er de dragers (ook wel soft-structured-carriers genoemd) zoals Tula, Manduca, Marsupi of ErgoBaby. Of een optie tussen dragers en slings in: de meitai. Wat je ook kiest, let op dat je je kindje in een ergonomische drager draagt, dus eentje die: goed is voor de rug van je kleintje (dus gezichtje naar jouw borst en niet naar buiten!), de heupjes goed spreid (kikkerhouding) en die ook geschikt is voor jouw rug en niet losjes aan je lijf bungelt!
Handgemaakte Biologische ‘Teething Pads’ (Foto door Muismus Amsterdam)
En ook voor carriers, zijn er een paar jummie stoffen om verslaafd aan te raken! Wat vind je van deze prachtige handgemaakte “teething pads” van biologisch katoen? Prachtige patronen. Maak vast aan de banden van je drager zodat je baby er veilig op kan bijten en zuigen.
Tegenwoordig zijn er zo veel merken en zo veel prachtige ontwerpen om uit te kiezen! Je kunt bijvoorbeeld een meer traditionele Girasol kopen voor een midrange prijs of een iets duurdere Didymos van betrouwbare Duitse kwaliteit. Voor de meer gevorderde dragers, zijn er de funky handgemaakte designs van Kokoro of de meer klassieke patronen van Oscha.
Maar welk merk, kleur, type je ook kiest .. als je eenmaal verslaafd aan babydragen raakt, is het moeilijk om nee te zeggen tegen deze schoonheden!
Vraag
Wat is jouw favoriete reden om je baby te dragen? Deel het met me.
Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart! Over de auteur:
GRATIS BOEKENGIDS12 boekentips + uitleg
|