(Pssst.. met gratis werkblad!)
KLIK HIER OM HET WORKSHEET TE DOWNLOADEN
Merk je ook dat je nu je moeder of vader bent, regelmatig het idee hebt dat je energie tekort komt? Slaapgebrek dankzij een slapeloos hummeltje, onze kinderen die onze eindeloze aandacht nodig hebben, werk dat wacht of de was en boodschappen die gedaan moeten worden. Het lijkt bijna een onvermijdelijk lot, energie tekort.
Je verlangt eindeloos naar je bed. Je kunt je ogen bijna niet open houden. Je valt boos uit naar je kinderen. Er staat een berg was die gedaan moet worden en een kind roept vanuit de huiskamer voor de 100e keer of je kunt komen spelen. En je wilt o zo graag naar buiten, maar je kinderen willen niet en de klok tikt verder.
En als je dan eindelijk jezelf en je nageslacht buiten hebt gekregen, zie je door de spleetjes van je bijna slapende ogen, vrolijke moeders en frisse vaders lachen met hun kinderen, alsof ze klaar zijn voor een Libelle foto-shoot. Moeders die net zijn bevallen die energiek joggen achter de kinderwagen, vrolijk door het park. Opeens lijk je de enige die zo uitgeput raakt van het ouderschap. Twijfel bekruipt je, misschien schaamte. Hoe doen zij dat?
Maar de enige ben je echt niet.
Joggen met een kinderwagen? Ik was zelf al blij dat ik weer kon lopen na de bevalling. Echt, bijna alle ouders voelen zich regelmatig uitgeput en moe, maar niet iedereen praat er over. Bloggers Vala, Barbara & Femke schrijven over het dagelijks moederschap:
“Ik weet nog dat een bekende, zelf net vader, me adviseerde om vooral zoveel mogelijk te slapen voordat de baby arriveerde. Nu kon het immers nog. Ik weet ook nog dat ik zijn advies direct van me af liet glijden. Wat een cliché-opmerking. Nou goed, dan sliep ik wat minder. No big deal. Ik was jong, dan ben je heus wel bestand tegen een paar uurtjes minder slaap. Van mijn vriendinnen was er welgeteld maar een die zei: ‘Oh, joh, die eerste paar maanden zijn wat slaap betreft zo zwaar.’ De rest repte er met geen woord over. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik de eerste weken na de geboorte van mijn dochter niet te doen vond.”
Ouderschap is een drukke baan
Maar niet alleen slaapgebrek van een baby of ziek kind speelt ons parten. We hebben vaak gewoon ontzettend veel ballen in de lucht. Partner, kinderen, werk, vrienden, familie, het huishouden en 1001 andere dingen. En dat levert stress en put ons uit.
En ik weet het. Ik ben zelf dol op mijn werk. Ik geef graag workshops en geniet van consulten met ouders en tegelijk wil ik ook graag thuis zijn en met onverdeelde aandacht gezellig spelen met mijn zoon, zonder aan diezelfde workshops en consulten te denken. Ik wil een heerlijk, inspirerend boodschappenlijstje samen stellen. Ik wil gezellige en leuke familie uitjes maken en ook nog een goede relatie met mijn vriend. Plus natuurlijk vrienden, lekker ontspannen en alle andere 1000 dingen die mijn aandacht vragen of die ik graag zou doen. Mmm. Hoeveel uur gaan er in een dag?
En soms kom ik dus energie te kort. Ik merk dan dat ik mijn dag en week ontzettend vol gepropt heb, ik gauw de energie kwijt ben om alles te doen en alles ook nog eens ‘goed’ te doen. Juist omdat ik zoveel wil en vooral als ik dat alles dan ook nog goed wil doen: een mooie nieuwsbrief op tijd er uit, spelen met mijn kind, het huishouden, een vriendin een berichtje sturen om te vragen hoe het gaat en doodmoe een filmpje kijken met mijn partner. Tja ik vergeet dan soms even dat er maar 24 uur in een dag zitten en maar 7 dagen in een week. En voor ik het weet heb ik een week volgepland, alsof ik een maand heb.
Niet alleen putten we onszelf uit met volle agenda’s, ook blijkt uit onderzoek van Katherine Nelson dat ouders zich bovenal uitgeput en ongelukkig voelen wanneer ze minstens 1 kind hebben met een intens temperament, ze een kind hebben die extra zorg nodig heeft (medisch, emotioneel of gedrag), ze weinig sociale steun hebben, de ouder alleenstaand is of een jong kind heeft. Een niet geheel verbazingwekkende lijst!
Voelsprieten
Als wij minder energie hebben, dan heeft dat ook weer effect op onze kinderen. Mijn kind bijvoorbeeld, die pikt het ook op. Die verandert dan van een opgewekt kind naar een hangerig kind. Wij uit balans, kinderen uit balans. Ze uiten dat dan bijvoorbeeld door veel te huilen, niet mee te willen werken, andere kinderen te slaan of concentratie-problemen op school (zie ook dit artikel hoe je dat weer om kunt keren).
Nelson vertelde ons al dat die ‘gedragsproblemen’ weer voor extra vermoeidheid bij ons ouders zorgen. Dus een goede reden om die vicieuze cirkel te doorbreken! Voor jezelf zorgen is dus absoluut NIET egoïstisch en geen overbodige luxe. Als wij voor onszelf zorgen en zorgen dat wij lekkerder in ons vel zitten, dan gaan onze kinderen dat ook zitten!
Energie opladen
Het helpt zowel ons als onze kinderen als onze partner dus wanneer we ons zelf opladen en goed voor onszelf zorgen. Maar, dan wel daar waar we kunnen. Niet dat het weer een extra taak op de lange to do list wordt en een uitputtingsslag wordt. We hoeven ook niet per se groot te denken. Vaak is het een stuk makkelijker om kleine veranderingen aan te brengen in je dag, dan om bijvoorbeeld een reis te boeken zodat je een weekend lang kan luieren onder een palmboom op een tropisch eiland (ook lekker hoor! Maar wel weer een extra taak er bij!).
Dus waar kun je beginnen in wat soms voelt als een eindeloos gapend gat van slaap- en energie-tekort? In plaats van nog een extra ‘to do’ op jouw lijstje, raad ik je 3 kleine stappen aan. En als je die kleine stappen regelmatig doet, zul je je steeds minder voelen dat je elk moment in kan storten. Je zult langzaam lekkerder in je vel gaan zitten en daardoor een stuk vrolijker met je kinderen de deur uit kunnen gaan.
1. MINDEREN
Energie tekort is een signaal dat je teveel over je grenzen bent gegaan, teveel hooi op je vork hebt genomen en te weinig aan jezelf gedacht hebt. Doe net als ik en probeer in dat geval te minderen. Welke dingen kun je schrappen? Waar kun je nee tegen zeggen? Kun je die was laten liggen? Moet dat pakketje echt nog vandaag op de post? Welke dingen kun je hulp bij vragen en aan iemand anders overlaten? En minderen betekent ook: minder perfect!
2. RUSTEN
Zorg dat je regelmatig even rust neemt. Ik ben dol op korte slaapjes. Geen tijd? Als je kinderen hebt die nog slaapjes doen tussen de middag, ga dan niet Facebooken of de vloer staan schrobben, maar slaap juist dan even lekker mee, al is het maar een kwartiertje. Van Facebook en de vloer schrobben laad je (nee echt, heus waar!) absoluut niet op. Dus doe niet zo eigenwijs en slaap lekker. Het is het aller-grootste cadeau aan jezelf, je humeur en aan je kind. Daarna ben je weer extra fit. Ook als je kind niet meer tussen de middag slaapt, kun je kijken of je af en toe even een power nap in kunt plannen, bijvoorbeeld als je kind op school is, je partner thuis is of je kinderen juist bij je ex zijn.
3. PRAAT EROVER
Veel van ons schamen zich. Maar juist daardoor blijf je in je eentje met dingen zitten. En dat kost (vreet) energie. Zorg dus dat je niet blijft rondlopen met je gevoelens rondom de zware taak van het ouderschap! Ontlaad je eigen gevoelens en spanning regelmatig bij iemand bij wie je je fijn voelt. Praat en deel dus met andere ouders, je partner of met een professional. Lucht je hart, ontlaad je tranen en zorg dat ook jij jouw gevoelens en spanning kan ontladen, waardoor je weer lichter voelt en meer energie hebt. Echt waar, je bent niet alleen!
Nu de eerste stap naar meer energie
Ik noemde hierboven drie belangrijke stapjes die je op weg kunnen helpen naar meer energie. Je hebt het gelezen en denkt misschien “dat weet ik wel, dat onthou ik wel, blablabla”. Maar. Nu komt het belangrijkste: stel het niet uit tot morgen, want dan ben je het weer vergeten. Begin er juist nu, op dit moment, vandaag mee! Ja. Nu!
Dus om je hierbij te helpen zodat je ook daadwerkelijk die stappen NU kunt gaan zetten, heb ik voor jou een worksheet gemaakt wat je kunt downloaden, uit kunt printen en voor jezelf in kunt vullen! KLIK HIER om het gratis te downloaden.
Ik zou het heel leuk vinden om van je te horen. Laat je antwoorden hieronder in de reacties achter of mail me!
En heb je een baby van 0-1 en zoek je meer support en gelijkgestemde ouders? Doe dan mee met de mama-series! KLIK HIER
Chris Muller, MSc, BTA. is psychologe, Aware Parenting-instructeur (level 2) en regio-coordinator Nederland, counselor en coach in de Transactionele Analyse en moeder. Al 10 jaar support ze ouders. Ze geeft de Aware Parenting Opleiding, trainingen, online cursususen en 1-op-1 begeleiding. Met veel liefde helpt ze jou met je kinderen EN met jou en het kind in jezelf. Het is haar passie dat jij authentiek kunt opvoeden, zodat jij meer plezier en meer verbinding met je kind EN met jezelf ervaart! Over de auteur:
PLUS! Updates & Tips in je inbox!
GRATIS BOEKENGIDS
12 boekentips + uitleg
voor bijna alle ouderschaps-uitdagingenmet alternatieven voor:
time-outs, belonen of slaaptraining
Comments 1
Dank je wel voor het fijne artikel. Hier heb ik echt wat aan!